Bespannen

Wanneer toe aan een nieuwe bespanning?

Belangrijk om weten is dat elke bespanning na een tijd zijn elastische en dempende kwaliteiten zal verliezen. Dat geldt zelfs als er niet mee gespeeld wordt ! Rek en uitdroging eisen immers altijd hun tol. In dat geval zullen de snaren een maximale levensduur van goed anderhalf jaar hebben.

Speel je wel vaker dan is dit een vraag die je zelf zou moeten aanvoelen. Wanneer je merkt dat het moeilijker wordt om de bal achter in het veld te slaan of dat je spel gewoon al een tijdje niet lekker loopt is het dringend tijd je racket opnieuw te bespannen. Als algemene regel wordt vaak aangeraden om je racket per seizoen even vaak te laten bespannen als het aantal keer dat wekelijks op de baan staat. Ga je dus 2 keer wekelijks wat balletjes slaan dan dien je per jaar een keer of 2 dat racket te bespannen. Natuurlijk is dit wel maar een algemene regel: sommige speelstijlen verslijten snaren sneller dan andere. Het aanvoelen blijft dus van het grootste belang!

Het belang van de juiste bespanning

Misschien denk je wel dat het allemaal niet zo veel telt die juiste bespanning. Het gaat toch om een balletje slaan? Begrijpelijk dat je zo zou denken, maar slecht voor je spel! Verschillende snaren en een andere spanning erop hebben een enorm effect op de controle, de duurzaamheid, de power en zelfs de spin van je slag. Heb je liever meer controle op de bal? Dan is een harde bespanning iets voor je. Een flexibelere, zachtere bespanning geeft dan weer aanleiding tot meer power in de slag maar minder controle. De belangrijkste tip die kan gegeven worden bij dit segment is ongetwijfeld: leer je speelstijl kennen en stel de gewenste bespanning van je racket daarop af. Hoeveel kilogram is voor jou het meest ideale?

 

Verkeerde bespanning tennisracket

Een slecht bespannen racket kan aanleiding geven tot heel wat problemen. Zo kan bij een verkeerde bespanning je pols te zwaar belast worden wat niet alleen aanleiding geeft tot polsblessures maar ook tot de befaamde tenniselleboog. Bovendien zul je merken dat éénmaal de spanning uit je tennisracket is verdwenen je de trillingen van het racket veel harder voelt. Het gevolg hiervan is dat je armspieren zwaarder belast worden en daardoor ontstekingen kunnen ontstaan. Vaak last van armblessures? Dan is een strakkere bespanning een slecht idee: je moet immers zelf meer vaart aan de bal meegeven dan. Overweeg dan ook liever voor een zachtere (lager aantal kilogram) bespanning.

Tennisracket bespannen / bespanning laten meten

Tennisracket bespannen? Neem dan contact op via app of telefoon: 06-29202471 of stuur een e-mail naar: ohannes@cakmakci.nl . Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

De kosten

De kosten voor het bespannen van een racket zijn € 25,-. Daarnaast kunt je eventueel ook een basisgrip € 9,50 of een overgrip € 3,00 bijbestellen.

Advies

Wilt u vrijblijvend advies over een eventueel nieuwe snaar of wil je jouw bespanning laten meten? Ook dan kunt je contact opnemen via 0629202471 of via ohannes@cakmakci.nl